per en 10 Juliol 2018
962 Vistes

taroja ecològica

La Ribera Alta i La Ribera Baixa, les dues juntes acompanyen el riu Xúquer en el seu camí fins a la mar, la mediterrània rep les seues aigües amb molt d'entusiasme.
Al nord de la Ribera Alta tenim les zones de serra i els paisatges de secà on els atmetlers, les oliveres i la vinya junt als arbres i matolls del bosc mediterrani formen el seu paisatge. Per la serra de Tous a 500m sobre el mar i entre les muntanyes baixa el riu Xúquer i junt a ell el seu amic de viatge, separat per la lloma del Xarcum, el riu Escalona, els dos s'abracen en arribar a la presa de Tous, aquest embassament regula l'aigua per evitar les riuades quan venen les fortes pluges.

A la ribera del Xúquer, terra fèrtil


El Xúquer o "Debastador" és el nom que triaren els àrabs quan ocuparen aquestes terres, per la seua força destructiva en temps de crescuda.
Riu avall arribem a Sumacàrcer, d'ací ix la sèquia Escalona, d'on es rega la part més alta de la vall i després l'assut d'Antella, des d'on surt la sèquia Reial del Xúquer, és un del llegats més valuosos que ens deixaren els àrabs, el seu sistema de regadiu. A partir d'ací, la Sèquia del Xúquer obri els seus braços i acarona un fum de sèquies, sequiols i sequietes que van omplint de vida la part centre de la Ribera Alta fins a l'Albufera, aquesta aigua és fonamental per mantenir-la viva i poder omplir  els camps d'arrossar.
Però nosaltres en aquest viatge ens aturarem a l'assut d'Antella, a partir d'ací ens trobem a la vall, Antella, Cotes, Carcer, Alcantera, Gavarda i Beneixida, amb els camps plens de tarongers donen pas a Castelló de la Ribera, Alberic, Carcaixent i Alzira,  continuarem passant per pobles on el seu paisatge són els tarongers de diferents varietats, fins a la Ribera Baixa, Corbera, Favara i Sueca on el riu Xúquer desemboca en Cullera i els tarongers van deixant pas als camps d'arrossars fins a la mar.
I es ací, on trobem els camps que cuiden els nostres llauradors, en distints pobles de la ribera, on la cultura del riu forma part de la nostra riquesa.
Els que habitem en aquestes terres tenim apresa la lliçó, les riuades desoladores ens acompanyen des de xiquets.

Acompanyant la natura


La natura en el seu poder de regeneració es renova cada any, i aquells que formem part d'ella, hem de seguir-la de l’única forma possible, començant de nou. Estem convençuts que és així.
Entre el riu i el seu paisatge no poden faltar els especuladors d'un dels béns més preciats de la humanitat, l'aigua,  sempre hi ha una bona escusa per comerciar amb ella i com sempre es beneficien els mateixos, els rapinyaires que sempre van posant  el nas allà on poden traure benefici.
Les polítiques de l'aigua del govern de la Generalitat, estan portant al Xúquer a una situació desesperada, l’especulació i la mala utilització de les seues aigües,  demostren la falta de conscienciació i respecte per la nostra mare terra.
Necessitem un riu net per continuar cultivant bons aliments,
necessitem un riu viu per poder mantenir les nostres tradicions.
Necessitem estimar al nostre riu Xuquer.

Sigues el primer a qui li agrada això.