per en 30 D'octubre 2017
1,177 Vistes

Sembla queel canvi climàtic causa greus impactes mediambientals i socials i requereix mesures urgents, una d'elles  pot ser l'agricultura ecològica. La principal activitat per la qual emprem la terra és per a l'agricultura, que s'ha convertit en una font molt significativa d'emissions de Gasos d'Efecte Hivernacle. L'agricultura convencional contribueix al canvi climàtic i aquest influeix al seu torn sobre l'agricultura. No és sostenible. L'emissió de combustibles fòssils i altres gasos formen part dels coneguts Gasos d'Efecte Hivernacle, amb el Diòxid de carboni (CO2) al capdavant. Aquests produeixen un escalfament en la superfície de la terra que modifica els cicles naturals provocant greus alteracions en el medi ambient.  

Qué està passant, sequeres, desertificació, deforestació. Qué podem fer?

Entre les alteracions que s'estan produint a tot el món estan les inundacions i les sequeres, la pèrdua de biodiversitat, la desertificació, el descens d'aigua dolça, la desforestació, l'augment del nivell del mar i les migracions de milions de persones. Al seu torn aquests desastres contribueixen a augmentar el canvi climàtic en un cercle que es retroalimenta. Canviar el model de producció d'aliments és imprescindible per poder assegurar la sobirania alimentària i combatre el canvi climàtic. L'agricultura ecològica s'adapta millor al canvi climàtic. Per exemple, quan es produeixen inundacions els sòls rics en matèria orgànica absorbeixen més aigua durant fortes precipitacions. Però també l'agricultura ecològica ha provat estar millor adaptada als períodes de sequera reduint l'erosió dels sòls i conservant millor l'aigua. En l'agricultura ecològica l'emissió de gasos d'efecte hivernacle és menor que en l'agricultura convencional. Però a més la AEajuda a preservar la biodiversitat, augmentar la fertilitat i productivitat del sòl. .

Agricultura ecològica, com a eina de sostenibilitat

  • No s'utilitzen fertilitzants, herbicides ni pesticides de síntesis
  • El consum de combustible fòssil és menor
  • S'utilitzen energies renovables
  • Ajuda a preservar l'equilibri biològic
  • Conserva la biodiversitat
  • Redueix l'erosió dels sòls
  • Es protegeix la qualitat de l'aigua i es redueix la seva contaminació Genera menys residus
  • Incrementa el carboni orgànic en el sòl
  • Emet menys CO2

I el que és molt important, la implementació de l'agricultura ecològica podria evitar que les persones hagin de fugir d'entorns rurals a les ciutats, com està passant des de l'any 2008. S'estima que des de llavors uns 23 milions de persones es veuen obligades a abandonar les seves llars a causa dels desastres climàtics. Malgrat l'insuficient suport que té l'agricultura ecològica per part del Govern, Espanya és el primer productor ecològic de tota Europa. Comptem amb més de 20.000 agricultors ecològics. .

LLuitant contra el canvi climàtic

Els gestos quotidians són els que major impacte tenen en el medi ambient, com per exemple, en fer la compra. Procura consumir aliments ecològics i de temporada produïts localment: tenen més sabor, maduren en la planta o arbre, estan més frescos, menges més sa i afavoreixes la producció sostenible. Redueix el consum d'aliments transportats llargues distàncies, així evitaràs productes guardats en càmeres de conservació durant dies i/o setmanes que s'han collit abans d'estar al punt òptim de maduració. Tracta que la teva cistella de la compra estigui composta principalment de verdures i hortalisses, cereals, llegums, llavors, fruita seca i fruites, ja que, aquests requereixen menys energia per ser produïts enfront de productes d'origen animal..

Sigues el primer a qui li agrada això.